Känner ingen sorg för dig i Göteborg

Så ska man ner till Göteborg över dagen. Bo över i Jönköping och spendera lördagen hos kusiner i Aneby. Just nu är jag väldigt trött men det är bara att åka. Det kommer ju bli bra!
 
Idag flyttar min bror...Han har flyttat förr men idag flyttar han på riktigt. Han har tömt hela sitt rum och alla hans saker ska åka ner till Göteborg. Jag hade liksom inte insett det förrän det hände. Och jag hade inte insett att han inte skulle finnas till hands. Det är ju det som är det tråkiga. Han kommer knappt existera i mitt liv. Han är självklart där, och han finns ju, men han kommer ju inte finnas med i mitt vardagsliv. Och det är tråkigt. Det är jättetråkigt.
 
Så här sitter jag. Lite trött på att behöva åka bil, men framför allt ledsen över att min bror flyttar. På riktigt.
 
I saw my brother pack his bags and leave
we made our goodbye and now he is ssettled down
in the city
where he dosen't have to be himself
 
He used to play that untuned guitarr
while he sang about me and he sang about the stars
I used to dream about another time
but now it's all clear.
That's the only time I wish would come back
 
 
Jag ställer mig och knackar på din dörr
väntar en stund
sen minns jag, att det inte längre är din dörr
för du är inte här, du är inte kvar.

God mat!

Jag är ett stort fan av god mat. Middagen är ett väldigt viktigt mål i min familj och vi äter det nästan uteslutande alltid tillsammans. Det har jag uppskattat mer och mer ju äldre jag blir.
Jag menar att det är ju så lite som krävs för att få en riktigt trevlig måltid!
Jag lagade en paj här om kvällen, den går på 20 min att tillaga och 30 i ugnen. Alltså behöver du bara lägga 20 min på en måltid och den blir väldigt festlig!

Att faktiskt skriva musik.

Det är inte så enkelt egentligen. Att skriva en låt handlar om så mycket mer än vad jag ibland gör det till.

Vi har fått en uppgift i skolan att välja ut den låt som mest inspirerat oss till att bli låtskrivare. Alla andra verkade tycka det var väldigt svårt men någonstans tyckte jag att jag hade det hela ganska klart för mig.
Jag har blivit som mest inspirerad av Annika Norlin. Inte egentligen för att hon sjunger fantastiskt, eller skriver fantastiska melodier. Utan för att hon, utan att få det för lamt och töntigt, kan skriva om världen och samhället.
Musiken är mitt sätt att försöka förändra världen. Klyschor som bara den, men det är faktiskt mitt mål med min musik! Att kunna skriva så att det går in och så att det förändrar.


Dagens sy-tips

Har ett starkt tips till alla er sysugna där ute!
 
På drottninggatan, ganska långt upp mot tegnérlunden ligger en syaffär på höger sida om du står med hötorget i ryggen. Där har de just nu helt otroliga reor på fantastiska saker! Siden tyg för 59;- m, tråd för 10;- osv osv. Det är otroligt ovanligt kan jag säga, för den som inte förstår, att sidentyger ligger på det priset. Ville väldigt gärna köpa någonting men hade precis köpt skor för en mindre summa och kände att jag spenderat de pengar jag haft råd till.
 
Ett annat tips, för dig som inte känner för att sy själv, är fröken söt! Den finns dels mittemot affären jag nämnde över, men även på götgatan. Där finns klänningar, uppsydda, helt ljuvliga! Av alla modeller och former.
 
Dessutom så syr ju jag på beställning, så har du något du vill ha sytt, stickat osv, hör av dig nedan!

Fotografier

Nu har jag beställt lite foton från sommaren. Det gör jag varje år för att hålla kvar känslan. De bär sommar under hela året.

Mycket fint är det med fotografier tycker jag. De innehåller så mycket. Varje bild berättar sin egna historia. Fotografi är ytterligare en sak som inte är någon talang hos mig men som jag verkligen älskar att ägna mig åt. Det är både svårt och utmanande att försöka fånga vackra saker på fotografi.

Min sommar ska nu fångas i en enda bok, ett enda album. Självklart fångar jag inte allt men visst är det fint att sätta in foton och skriva minnen så att man får möjlighet att komma ihåg.

Färgstarkt

Jag älskar att måla naglarna. Inte för att jag är bra på det och egentligen inte för att det är så fruktansvärt snyggt. Utan helt enkelt för att det lyser upp så fint. Jag kan bokstavligt talat bli glad av att se fint nagelack som är färgstarkt. Det piffar upp så att säga.

Höstig dag

Idag är det skola. Jag har längtat som en galning till att göra det! Har varit sjuk nu en hel veckan och känner mig äntligen pigg och glad! Sommaren har sakta försvunnit och det känns sådär. Det känns som att julen närmar sig redan nu. Ser fram emot otroligt att få gå denna hösttermin i trean, allt som ska hinna hända, så därför får tiden inte gå alltför snabbt!
 
Hoppas just DU får en fin dag idag.

28 klänningar.

Efter noga räknat vet jag att jag äger 28 stycken klänningar som jag sytt. Det är väldigt många. Men varenda en har vuxit fram i huvudet som en ide!

Ni vet kanske känslan då man ser en klänning i en affär som har fina linjer och detaljer, men man tycker den är för dyr. Den känslan har jag ofta. Då brukar jag gå hem och fundera över om det finns någon möjlighet för mig att sy något liknande. Och ofta går det att lura fram en lösning.

Denna klänning är inspirerad av en mängd klänningar jag sett med rundad krage. Jag tycker det är mycket vackert! Den har också stråveck vilket är en av mina personliga favoriter! Om någon väl veta hur jag syr någonting speciellt så kommentera det så beskriver jag gärna utförligt hur jag gör ;)

Varje ny morgon

Varje morgon känns det som om man har möjligheten till så mycket. På många sätt så kan jag göra vad som helst idag. Vad helst jag vill. Men jag kan ha en motsatt känsla när jag går och lägger mig. Då jag ställer frågan: "Vad har jag gjort idag då?"
Det är en utmaning som man får varje morgon och som man får välja att göra något av eller inte. Men jag tror inte vi ska ha inställningen att vi måste göra något livsförändrande. Utan du kan lika gärna göra något enkelt, något som inte för någon annan spelar roll, utan bara för att göra dig glad och nöjd. Att göra något kreativt under ens dag gör ofta dagen mer värdefull och på kvällen innan du ska sova kan du komma ihåg just det.
Det du skapar och gör, blir för alltid värdefullt. Det har ett egenvärde som varar.

Resan

Vet du också om att vi suttit tysta i en halvtimme nu?
tio olika personer har kommit och gått
Du har suttit mitt emot och sett rätt besvärad ut
som om du var rädd för alla runt om
 
vem vet vad som kunnat hänt om vi pratat med varann
kanske kan du allt det där som jag inte kan?
 
Du kunde svarat på frågorna jag har
jag kunde hjälpt dig hitta rätt
du kanske vet vad livets mening är
men säger vi inget, vet vi inget om det där
 
Du stirrar ut genom fönstret nästan jämt
utom när någon ny sätter sig brevid dig
då tittar du skeptiskt åt dens håll
och jag gör samma sak, för att ha koll
 
vem vet vad som kunnat hänt om vi pratat med varann
kanske kan du allt det där, som jag inte kan?
 
Du kunde svarat på frågorna jag har
jag kunde hjälpt dig hitta rätt
du kanske vet vad livets mening är
men vi säger inget, så vi vet inget om det där
 
Vi kunde ha pratat, skrattat och haft kul
vi kunde känna varandra väl redan nu
men du har ena örat fullt av musik
och andra lutar du mot glaset brevid
 
Du kunde svarat på frågorna jar har
jag kunde hjälpt dig hitta rätt
du kanske vet vad livets mening är
men vi säger inget, så vet vi inget om det där?
 
Jag går av nu, du ger mig en blick
den genomtränger mig
varför var det så svårt, vad tog emot
att bara säga ett enkelt hej?
 
Kunde du ha svarat på frågorna jag har?
kunde jag ha hjälpt dig rätt?
Vet du vad livets mening är`?
Varför sa vi inget, nu vet jag inget om det där.

Fina färger.

Jag är inte ett dugg skicklig på att teckna och måla, men jag älskar däremot att göra det. Jag tror inte man får låta sig hindras av att man inte kan.

Iallafall så har jag köpt dessa pennor. Faktiskt så köper jag nya varje år. 25 pennor för 120 kr. Det gör otroligt mycket att ha fina färger när man målar. Då behöver man inte ens vara duktig och tavlan blir ändå lite trevlig att titta på.

Det är ett starkt tips att köpa dessa färgpennor. De förgyller min vardag!

 

Idag.

Drömmar om sånt där som är onödigt att drömma om. Det är vad jag gör.

Tror att någonting kunde bli någonting mer. Men det händer aldrig.

"vet du om att varenda gång som du ser åt mitt håll, tror jag att du bevakar just mig.
Då försöker jag att se ut som jag har så roligt som man han ha, och inte att jag inte vet hur jag ska va."

Studentklänning

Just nu håller jag på med att skissa på min studentklänning. Vill hemskt gärna ha en sjömansklänning på min student och det tar både tid och pengar så vill börja i tid. En grej som inte är kul att stressa med.

Jag har dessa två varianter. De två kan självklart mixas också! Jag undrar över vilken krage jag ska ha, och vilken skärning på midjan. Jag gillar båda varianterna på båda så frågar om hjälp!

Ni lär få se fortsättningen på detta projekt!

Se till rätt saker.

Vad är det som gör att vissa människor placeras i fack. Egentligen alla människor placeras in i fack. Vad har vi gjort för att det ska vara så? Var det något barnprogram när vi var små som var anledningen?
Idag är första dagen i skolan för många! Andra började igår och vissa en annan dag. Men runt dessa dagar så händer något. Vissa placeras in i fack och vissa är de som placerar. Vi fick nya ettor till vår skola och jag fick akta mig ordentligt för att inte döma ut någon av dem redan. För det är så lätt att göra. Döma på utseende, deras linje, de första meningar de säger till mig. Men jag skulle säga att den rollen som jag har personen kanske har 1% sannolikhet att vara sann.
En vis person sa en gång till mig att människan är som ett isberg. Du ser bara en liten liten del av personen, det som är ovan vattenytan. Ytan säger så lite om en person så att det är näst intill omöjligt att kunna döma omkring det.
Men vad gör då att några blir nördar, några blir coola, några konstiga? Hur kan de coola betraktas som häftigast på skolbalen trots att nördarna lagt ner minst lika lång tid på sin klänning och utseende? Jag förstår inte det här.
Ibland tror jag att fackplaceringen sker för att alla vi är osäkra. Om vi bildar grupper av människor kan vi lättare smälta in och inte riktigt behöva visa vilka vi verkligen är.

Men allt det där är så dumt! För det häftigaste som finns är nästan att vara sig själv. Och blir du accepterad för den du är, ger det en glädje som du aldrig kunnat tänka dig.

"människor ser till de yttre men Gud ser till hjärtat"
Låt oss alla se till hjärtat!

Stockholmsbarn

Du säger jag är stockholmsbarn
ja du har nog rätt
Jag springer dit, varän jag ska
bråttom på något sätt
 
Kan inte vänta ens någon minut
för tiden den tar slut
 
Så kalla mig ett
Stockholmsbarn, pratar aldrig med nån okänd
Stockholmsbarn,jag ska veta vad jag vill
för jag är stockholmsbarn
 
Jag har förstått att jag visst är
helt på egen hand
Fråga aldrig nån om hjälp,
ska visa att man kan
 
Ingenting kan vänta ens någon minut
för tiden den tar slut
 
Så kalla mig ett
Stockholmsbarn, pratar aldrig med nån okänd
Stockholmsbarn, jag ska veta vad jag vill
för jag är stockholmsbarn
 
 
Hitills så har jag skrivit detta på den här låten. Jag vet inte riktigt hur den ska fortsätta, om den ska få en twist på slutet eller om den helt enkelt ska vara så som den är. Den handlar ju helt enkelt om att genom att växa upp i stockholm så blir man med tiden invan vid ett sätt att vara och så är man precis så. Jag har alltid bråttom till allting av ingen anlening och man får lära sig att man ska klara sig själv. Om du har något tips på utveckling, så hör av mig!
 
 

Enkel men vacker

Den här klänningen tycker jag är helt igenom vacker och fin! Men samtidigt så är den faktiskt väldigt enkel att göra. Om du har en klänning med en snygg passform som liknar denna lägger du enkelt på smörpapper på denna och tecknar av alla kanter och ringningar.

Sen lägger du dessa ritningar utklippta på tyget du ska sy av. Klipp ut delar med sömsmån, och tänk på trådrakt. Sen sicksackar du alla delarna och syr ihop dem. Blixtlås, fåll och sen ett spetsband i midjan. En dag ska jag gå igenom detta enklare :)

Citron & marängpaj

CITRON & MARÄNGPAJ
Min kära familjs senaste favorit! Otroligt enkelt att göra, men blir festilgare än mycket annat!
Letar man efter någonting som både ger sötma, men ändå en spännande smak är just denna paj ett riktigt bra förslag!
 
Du börjar med en klassisk pajdeg, för söta kakor, rör ihop 3½ dl vetemjöl, 150g smör, 1 msk florsocker och 2 msk vatten. Sedan lägger du in degen i kylen och väntar en stund. Ta ut degen och forma ut den i en form som är lagom stor, efter smak sak, beroende på hur hög pajen ska bli. Sätt in pajskalet i ugnen 200 grader, 10 min.
 
Medan du väntar på pajskalet så kan du börja med fyllningen. Du börjar med att riva skalet av två citroner, och pressa ut deras saft. Om du vill ha mer eller mindre citronsmak kan du öka med en citron eller minska. Sedan vispar du 1dl grädde. Vispa sedan 3 ägg samman med 1½ dl socker och blanda sedan ner grädden och citronskalet och saften.
 
Ta ut pajskalet och häll i fyllningen. Ändra nu ungsvärmen till 180 grader och sätt in pajen i ca 20 minuter.
 
Ut med pajen och så är själva citronpajen klar.
 
(sen har du på marängsmet och sätter in i ugnen på grill 200 grader, i ca 5 minuter. Men marängrecept får du kolla upp själv. Mitt är hemligt! ;)

Långtidsprojekt

Den här kudden började jag på för ett år sedan. Idag gjorde jag klart den. Det enda som var kvar var en handsöm i sidan.

Kudden består enbart av sådana stumpar jag fått över av tidigare saker jag sytt. Det gör den genast hemtrevlig och unik på sitt eget sätt. Varje tygbit matchar därför någon av mina klänningen eller kjolar.

Har man tyger över, som inte räcker till mycket är lapptekniken en kul ide! Du kan ju variera vilken sorts teknik du använder också, antingen göra trekanter, fyrkanter, femkanter osv.

Vad är detta?

Den här bloggen är skapad för att jag vill kunna berätta och sprida glädjen över att vara kreativ. Jag älskar att använda mina händer, vara kreativ och ägna mig åt estetik. Därför har jag startat bloggen för att kunna beskriva det jag gör och också sprida tips och ideér till alla andra!

Jag hoppas att ni alla ska kunna få ut något av det här, och själva sätta igång!

Att sy

Att sy är i grunden inte svårt alls. Det svåra är inte arbetet som kommer från dina händer. Det svåra ligger i personen. Du måste ha tålamodet, fantasin och kraften att ta fantasi till verklighet. Det är svårt ibland tycker jag att hitta de där sakerna, men för varje sak som jag syr blir allting lättare. För varje gång jag skapar någonting så växer intresset av att sy mer.
Jag rensade igenom kläder tillsammans med mamma här om dagen och hittade den första kjol jag sydde. Någon dag kanske jag lägger upp den här. Iallafall så var den fruktansvärd. En rosa kjol som jag sydde med vit tråd. Inget var jämt och flera sömmar hade gått upp för jag hade sytt för dåligt. Då gick det upp för mig att jag faktiskt utvecklats inom sömnads kunskapen. Och inte för att jag har gått någon kurs som lärt mig tekniker utan för att mitt intresse växt. Jag har velat göra mer och mer och det lär man sig av!!
Så stor uppmuntran är att inte hindras av din kunskap och förmåga utan drivas framåt av din passion.

RSS 2.0